HäststamHäststam

Om Häststam

Häststam är en hemsida där stamintresserade tack vare den stora databasen ska kunna hitta information om hästar av alla raser. Historiskt sett startades sidan av Kia år 2006 och drevs under mer eller mindre enkla former på adressen www.haststam.com fram till augusti 2013.

I dag är syftet fortfarande detsamma som när sidan startades. Formen är fortfarande enkel och ska vara lätt för dig att förstå och använda. Den stora ombyggnationen som gjordes under sommaren 2013 innebär framtida möjlighet till utbyggnad med en rad olika funktioner som vi hoppas att du ska få stor glädje av.

Det unika med Häststam är det stora bildarkiv som hör till och i samband med nylanseringen beslutades att lägga större fokus på just bilderna, varför det numera finns möjlighet att ha ett galleri med flera bilder kopplade till varje häst.

Skulle du vilja bli en i gänget? Du är i så fall varmt välkommen att kontakta oss!

Om publicering av bilder

Läs gärna mer om publicering av bilder här.

Personerna bakom Häststam

Vi som i dag arbetar aktivt som administratörer är följande:

Karin

KiaFödd 1982 i Falun, uppvuxen lite här och där.
Bor i dag strax utanför Sundsvall med 2 söner, födda 2009 & 2014.
Intresset för stamtavlor och avel väcktes redan på tidigt 90-tal då jag hade Fjordhästen Fabian på foder. Idag är jag medryttare på ridtravaren Interdit.
Arbetar som speditör på SCA Logistics, men det mesta av den lediga tiden läggs på Häststam & fotografering.
Jobbar för tillfället med att digitalisera de band av Rasstambok för Nordsvenska Hästar som jag har hemma.
Jag har också ett visst travintresse, Bergsåker är "hemmabanan" och jag fotograferar gärna loppen vid tillfälle.

Kontakt: kia@haststam.se
 

Sussi

SussiGillar att peta i de flesta raser men brinner extra mycket för att sammanställa kallblodstravaren.

Kontakt: sussi@haststam.se
 

Maria

MariaÖstgöte född 1985 som bor på gård med sin familj, bestående av både tvåbenta och fyrbenta medlemmar. I stallet finns ett gäng Nordsvenska Brukshästar, varför det är rasen som den största delen av Häststam-tiden ägnas åt. Började trakassera Sussi omkring 2008 och fick i början av 2009 ett eget inloggningskonto till Häststam. Har sedan dess varit fast.

Kontakt: maria@haststam.se

Therese

Kia

Född 1983 i småländska Vimmerby, numera boende i Oskarshamn tillsammans med mina två katter och till vardags studerar jag på högskolan. Hästintresset har funnits sedan barnsben tack vare en mångårigt hästbiten mamma.

Likt många andra har jag vuxit upp med ridskola och sköthästar i olika former, men numera är intresset mer teoretiskt orienterat i form av härstamningar och en del hästsportfotografering.

I september 2013 blev jag tillfrågad att hjälpa till på Häststam med att lägga in och komplettera de svenska halvbloden, och ett sådant uppdrag är svårt att motstå!
  

Cathérine

Kia

Född 1963 i Stockholm, uppvuxen på diverse olika platser i landet och har huvudsakligen bott i Örebro län, men även i Östersund och Göteborg.
Min första egna häst fick jag som 6-åring, en shettis. När jag växte till mig blev det en welsh. Drömmen om arabhästar fanns under hela min uppväxt. I slutet av 80-talet fick jag tag på en arabhingst som helt matchade mina önskemål och något år senare även ett sto. Båda lever i än i dag.

Under min ungdom drömde jag även om att jag skulle föda upp någonting som ingen annan hade. 1997 började vi läsa om en liten iransk minihäst som vi i västvärlden kallar caspisk häst (Caspian horse).
Efter en hel del efterforskning gjorde vi tillsammans med några andra uppfödare i Sverige och Norge den första importen av caspisk häst någonsin till Skandinavien. Hästarna kom från England, som får anses vara caspiska hästens andra hemland.
Den caspiska hästen finns i ett numerärt mycket litet antal, under 1000 levande individer i hela världen i dag. Jag började lägga upp stamtavlor på Häststam för 4-5 år sedan. I dag är den caspiska hästen mitt stora intresse och jag har ansträngt mig för att få ihop alla i dag befintliga blodslinjer till min egen avel. Vi är några  uppfödare i Sverige och Norge som är mycket hårt engagerade i att bevara rasens alla blodslinjer och bredda aveln för framtiden.

Häststam har blivit ett fantastiskt verktyg som har uppskattats mycket av seriösa uppfödare världen över och är samtidigt ett ovärderligt hjälpmedel för nya intressenter som vill lära sig rasen.

Annette

Född 1968 i Bunsta, Njurunda.
Är uppvuxen med trav då min pappa hade häst och mina farbröder fortfarande har hästar.
Är utbildad som hästskötare och har jobbat inom travet, men jobbar i dag som lokalvårdare. Härstamningar har jag hållt på med sedan 1985 och min första 5-leds stamtavla gjorde jag på min sköthäst Heart Line och det är fortfarande en stor hobby.
Det är varmblodstravare som är mitt intresse här på Häststam.
Jag är gift, 2 barn och dottern håller på med ponnytrav, vi har ett russ, 2 shettisar och jag har mina gamla travare födda 1990 och 1993 kvar.

 

 

Så började Häststam

Text skriven av Karin Halvarsson 20 november 2014.

Foto: Ann-Louise Andersson.

1992 föddes idén till det som i dag är Häststam. Jag var tio år gammal och fick genom våra grannar chansen att ha en häst på foder under ett års tid, då hans matte skulle åka till Australien och studera. Hästen hette Fabian, han var av rasen Fjordhäst och jag var världens lyckligaste unge!

Jag räknade dagarna tills att Fabian skulle komma till oss och när han äntligen klev av transporten blev jag makalöst förälskad i honom! Hans ägare berättade vad hans föräldrar hette och jag antecknade noga. Där och då väcktes mitt intresse för stamtavlor!

Vad var det för siffror bakom namnen? Hade föräldrarna fler avkommor? Vad hette deras föräldrar? Hur såg hästarna ut?

Jag började leta, men det var mycket svårare då än nu. Jag noterade även de andra hästarna i stallet och började leta efter släkt till dem. Jag skrev för hand och hade långa listor över olika hästar i pärmar med olika register, när datorerna senare kom ut i stugorna började jag ha mina register där i stället. Så fort jag träffade på en ny häst var min första fråga: Vad är det för stam på den?

Jag hade ett helt otroligt år med Fabian, jag lärde mig väldigt mycket! När han skulle åka hem grät jag i flera dagar, minns så väl vår sista promenad i hans Sverigetäcke, med transportskydden på... Jag hade kontakt med hans ägare ett tag efter att han åkte hem, men tyvärr dog den kontakten ut. 

Någonstans här hemma, har jag fortfarande kvar den där handskrivna lappen med Fabians namn, födelseår och föräldrar. Under hela mitt liv har Fabian ändå funnits med, han var ju den första "egna" hästen jag hade. När jag var 17 år och gick andra året på gymnasiet så visade det sig av en slump att min klassföreståndares far ägde Fabians morfar Bamse.

I dag sökte jag upp Fabian i Blå basen, och såg att han hade dött 2009.

31 år gammal blev Fabian, grundidén till Häststam.

© Häststam. Teknik: Bobbe Consulting